Är du nyfiken på några av de mindre kända cannabinoiderna såsom CBN? Låt oss då ta en titt på vad CBN är och vad några av dess medicinska fördelar är.

Likt tetrahydrocannabinol (THC) och cannabidiol (CBD), så är cannabinol (CBN) en cannabinoid som förekommer i cannabisväxten. CBN kommer inte att göra dig “hög” som THC och är mer lik CBD då den inte har några psykoaktiva egenskaper. Så om du är ute efter nästa cannabinoid som kommer göra dig hög, så kanske du ska skippa CBN. Det CBN har att erbjuda användare är några väldigt intressanta och potentiellt livsförändrande medicinska fördelar.

CBN förekommer ofta i högre doser i äldre cannabis. När THC åldras, eller exponeras för syre över tid, omvandlas det till CBN. Om du har lämnat torra örter omkring dig under några månader eller år, så innehåller det mer sannolikt högre mängder av CBN. Om du försöker hitta höga CBN-stammar av cannabis, så skulle du ha bättre lycka om du sökte efter specifika CBN-koncentrat.

Legaliseringen av cannabis för både rekreationell och medicinsk användning i många länder över världen, har agerat bränsle för massiv tillväxt av forskning och studier om cannabis och dess fördelar. Cannabis användes under århundraden för dess medicinska egenskaper och redan under den tidiga delen av 1800-talet var den omklassificerad som narkotika. På senare år har många regeringar börjat tänka om gällande deras ståndpunkt om cannabis som narkotika och ser en framtid för cannabis som en legitim medicinsk produkt.

Våra kroppar är gjorda av ett endocannabinoidsystem. Detta system är länkat igenom våra kroppar, hjärnor och centrala nervsystem. Det endocannabinoida systemet omfattas av receptorer. Cannabinoider fäster sig till dessa receptorer och orsakar en reaktion. Likt en nyckel som låser upp ett lås. När cannabinoiderna fäster sig till receptorerna, uppstår en kemisk reaktion. Det är dessa kemiska reaktioner som har fått forskare och vetenskapsmän exalterade angående cannabinoider och cannabis.

CBN kan låta väldigt likt CBD, men det är en annan unik cannabinoid som förekommer i cannabisväxten. Det finns ungefär 113 olika cannabinoider som förekommer i cannabisväxten, varav alla kan spela en viktig roll i våra endocannabinoidsystem, hälsa samt välbefinnande. Några av fördelarna som vetenskapsmän och forskare har studerat hos CBN inkluderar:

  • Smärtlindring
  • Främjar växten av benceller
  • Anti-insomnia 
  • Anti-inflammatorisk
  • Anti-bakteriell 
  • Som en aptitstimulant
  • Anti-konvulsiv

En av de mest lovande aspekterna av CBN, och den som forskare är mest exalterade över, är dess lugnande effekt. En del forskning har gått så långt som att föreslå att 5 mg av CBN skulle kunna motsvara en dos med 10 mg diazepam. En bra sak med att använda cannabisbaserad smärtlindring och sömnhjälpmedel är att det minskar risken för beroende. Många opiodbaserade smärtlindrande produkter kommer även med flera allvarliga biverkningar och en hög risk för beroende, i synnerhet bland yngre personer.

Om du skulle vilja få en bra nattsömn genom att använda cannabis, så kan en liten mängd av CBN vara det mest effektiva sömnhjälpmedel som finns! Till skillnad från THC, gör inte CBN dig hög och kommer att efterlämna dig med ett klart huvud som är redo för att åstadkomma alla uppgifter du normalt utför. Den största nackdelen med CBN är att det inte förekommer i samma mängder som THC och CBD. Medan cannabisblomman eller knoppen kan innehålla upp till 30% THC eller CBD, så innehåller den ofta mindre än 1% CBN.