Om du är intresserad av att lära dig mer om endocannabinoider såsom anandamid och det endocannabinoida systemet, så bara fortsätt att läsa.

Arakidonyletanolamin, (Anandamid), är en endogen analog av THC. Intressant nog är anandamid även känd av många som ”molekylen som ger fullständig lycka”, eller kroppens egen version av THC. Anandamid produceras av våra kroppar och har en kemisk sammansättning som är väldigt lik THC; den binder sig till och med till samma receptorer i det endocannabinoida systemet. Den har flera olika egenskaper men kan agera neurotransmittor och sinnestämningsförstärkare.

Till skillnad från cannabinoider såsom THC, CBD, CBN och många därtill, så är anandamid en endocannabinoid. Cannabinoider förekommer i cannabisväxten medan endocannabinoider produceras naturligt i våra kroppar. Anandamid produceras inuti kroppens cellmembran och vävnader. Det syntetiseras från N-arakidonoyl fosfatidyletanolomin och bryts ner av fettsyran amidohydrolas, ett enzym.

Anandamid interagerar och binds med både CB1- och CB2-receptorer i hjärnan. Anandamid anses vara en ömtålig förening då den snabbt bryts ner i kroppen. Den produceras i de delar av hjärnan som ansvarar för att hantera ditt minne, din rörelsekontroll och våra högre tankeprocesser. Anandamid spelar även en viktig roll i många av våra fysiologiska processer såsom att hantera vår aptit, smärta och även fertilitet.

Så fungerar Anandamid

Anandamid arbetar genom att interagera med receptorerna som är del av det endocannabinoida systemet. Dessa receptorer, CB1 och CB2finns i hela kroppen, hjärnan och det centrala nervsystemet. Dessa receptorer agerar som lås. Cannabinoiderna och endocannabinoiderna agerar nycklar till låsen, fäster sig vid dem och skapar en kemisk reaktion. I det centrala nervsystemet fäster sig anandamiderna mestadels till CB1-receptorer, medan de i det perifera binder sig med CB2-receptorerna.

I en artikel som publicerades i Journal of Clinical Investigation år 2005, visade anandamid sig kunna hjälpa till att främja neurogenes. Artikeln konstaterade att anandamid och andra cannabinoider främjade neurogenes i den del av hjärnan som ansvarar för att hantera vårt minne, vår inlärningsförmåga och våra känslor. De visade sig även ha en del antidepressiv-liknande effekter.

En vetenskaplig artikel under 2007, som publicerades av forskningsavdelningen på Michigans universitet visade att anandamid spelade en viktig roll i hanteringen av matvanor och generering av känslor såsom njutning och motivation hos möss. Studien visade att anandamid som injicerades i framhjärnan dubblade mössens reaktion när de mottog en belöning för att de slutfört en bestämd uppgift. Den påverkade inte heller den negativa reaktionen när de inte fick någon belöning.

Andra studier, som utfördes på Kaliforniens universitet och Connecticuts universitet, upptäckte att ökade mängder av anandamid i våra hjärnor kunde hjälpa till att lätta på symptom, kopplade till ångest och depression.

Sätt du kan öka anandamidnivåer i din kropp på

Med en del studier som visar potentiella hälsofördelar av anandamid, är det förståeligt om du skulle vilja prova att öka nivåerna av denna endocannabinoid.

Några av de olika sätt som du kan öka dina anandamidnivåer på, inkluderar:

  • Träning
  • Att äta choklad
  • Att äta tryffel 
  • Upprätthålla ditt fokus